תסריט הוא טקסט שנכתב במטרה להנחות דמויות, קריינים וקרייניות לאורך סרטון, פרסומת, סדרה ואפילו סרט באורך מלא. התסריט מכתיב "מה" ייאמר, "איך" ייאמר, ולעיתים גם "מה" נראה על המסך בזמן שהמילים נאמרות.
תסריט טוב הוא כזה שמצליח להעביר מסר בצורה ברורה, קולעת ומובנת, ובו זמנית להיות קליט ומסקרן, כך שהצופים יימשכו פנימה אל תוך העלילה וירצו עוד.
התסריט נחשב לכלי מרכזי בתעשיית הבידור והמדיה, אך גם בתחומים רבים אחרים כמו פרסום ושיווק עסקים, תקשורת ארגונית ואפילו בחינוך והדרכה. המטרה היא ליצור טקסט שמובן לצופים ומעורר בהם רגש ועניין.
קיימים מגוון סוגים של תסריטים, בהתאם למטרה ולפורמט של הפרויקט.
תסריטים – סוגים ומטרה
תסריט לסרטון תדמית
תסריט לסרטון תדמית מיועד להציג את העסק, את השירותים והמוצרים שהוא מציע, ובדגש על הייחוד והערך המוסף שלו ללקוח. המטרה היא לשדר מקצועיות, אמינות וחום, ובו זמנית לבסס חיבור רגשי ואפילו אינטימי עם הצופים.
סרטוני תדמית יכולים לשמש ככרטיס ביקור דיגיטלי לעסק, ולהיות מוצגים באתר האינטרנט שלו, ברשתות החברתיות כמו יוטיוב, לינקדאין, פייסבוק, ובמקרים רבים גם בקמפיינים ממומנים, שמיועדים להוביל למטרה לעודד פניות ורכישות, על ידי הגדלת החשיפה למוצרים ולשירותים של בית העסק.
כדי להצליח במשימה הזו, הסרטון חייב להיות מתוכנן בקפידה, עם דגש על העברת המסר המרכזי בצורה קולחת, מסקרנת והכי חשוב – מפתה.
תסריט לפרסומת
תסריט לפרסומת הוא מורכב ומדויק יותר, ומתמקד בסנכרון בין מה שנאמר למה שנראה על המסך.
תסריטים לפרסומות נכתבים במטרה לגרום לצופים להגיב באופן מיידי למסר, לרוב על ידי פנייה אל בית העסק ביצוע רכישה. הם כוללים יצירה של סטוריבורד – תיאור ויזואלי וטקסטואלי מפורט של כל סצנה כולל דיאלוגים, הוראות טכניות ומשפט מחץ.
סרטונים לפרסומות יכולים להיות מיועדים לרדיו, לטלוויזיה, לאינטרנט ולכל פלטפורמת מדיה אחרת.
תסריט לרשתות החברתיות
סרטונים קצרים ברשתות החברתיות כמו טיקטוק, אינסטגרם ופייסבוק. הרשתות החברתיות דורשות סרטונים ממוקדים וקליטים במיוחד. אלו סרטונים שמתחרים על תשומת הלב של הצופים בתוך פיד עמוס, ולכן חשוב שהסרטון יהיה חד, קצר וקולע.
תסריטים לרשתות החברתיות מותאמים לפורמטים המיוחדים של הפלטפורמות הללו, ומטרתם היא לעורר עניין ולהעניק ערך מוסף לצופים, להצחיק, להפתיע, לרגש ולסקרן. לפעמים, בתסריטים לרשתות החברתיות גם ימליצו על מוצרים ושירותים, וישלבו קריאות לפעולה כמו מעורבות בפוסט, שיתוף הפוסט ומעבר לקישור חיצוני, לרוב למטרות פנייה ורכישה.
סרטונים אלו הם לרוב תוצר של עבודה משותפת עם משפיענים ואנשי מקצוע, שיודעים כיצד ליצוק קריאייטיב ויראלי שהופך את הפלטפורמה לכלי שיווקי עבור העסק.
תסריט לסטארטאפים ויזמים
בעולם הסטארטאפים, סרטונים משמשים להצגת רעיונות חדשניים ומוצרים בפיתוח בפני משקיעים פוטנציאליים.
במטרה לבסס חיבור רגשי ומשמעותי עם המשקיעים ולעודד אותם להשקיע, הסרטון עוזר להמחיש את המוצר והשירות בצורה ברורה, ויזואלית וקולחת.
כדי לגרום למשקיעים להבין, להתחבר ולהשקיע, תסריט לסטארטאפים חייב להיות מתוכנן היטב. סרטון שהושקעה בו מחשבה יעביר את המסר בצורה ברורה, ישדר את היתרון של המוצר ויגרום למשקיעים להבין כיצד הוא יכול לבלוט בשוק ולהוות הזדמנות פז לרווח. לעיתים קרובות, סרטון כזה יכול להיות ההבדל בין קבלת מימון לבין החמצת ההזדמנות.
תסריט עלילה
תסריטים לסרטים, סדרות ומחזות הם המורכבים ביותר, ודורשים תכנון מדוקדק ועבודה מקדימה רבה. ניסוח עלילה כולל בנייה של סיפור כרונולוגי מרתק עם דמויות עגולות ומעניינות, עולם, זמן ומקום, סצנות סוחפות שמקדמות את העלילה בצורה טבעית ומעניינת וזה רק על קצה על המזלג.
התסריט נכתב כך שכל חלק בסיפור מתחבר יחדיו לחוויית צפייה שמעוררת את כל הרגשות. לרוב, הפקה של תסריט לסרט וסדרה ראשיתה בבניית השלד של העלילה באמצעות תיאור קצר של העלילה (סינופסיס), תיאור דמויות (בייבל דמויות), ולעיתים גם יצירת מבנה ראשוני טכני הסיפור (טריטמנט).
איך מייצרים סרטונים?
לרוב, תהליך ההפקה של תסריטים שיווקיים ותסריטים לסטארטאפים ראשיתו בראיון מעמיק עם בעל העסק והיזם, במטרה למפות את המסרים המרכזיים שיש להעביר במהלך הסרטון, כמו גם את הקהל שאליו הסרטון מיועד. לאחר מכן, מתבצע אפיון של הסרטון – מה הוא יכלול, כיצד ייראה ואיך הוא יתכתב עם המסרים העיקריים של העסק. בסרטונים אלו, השילוב בין טקסט ויזואלי לקול חשוב במיוחד, ולכן נדרש שיתוף פעולה הדוק בין תסריטאי, במאי וצוות וצילום מקצועי.
ביצירה של סרטונים עלילתיים, התהליך מורכב יותר ודורש עבודה עם חברת הפקה גדולה ומפיקים חיצוניים. כתיבת תסריט לסדרה ולסרט מתחילה בהצעת רעיון לחברת הפקה, פעמים רבות במסגרת קול קורא. אם ההצעה מתקבלת, מתחיל תהליך העבודה שכולל פיתוח של עלילה מרתקת, אפיון דמויות, יצירת דיאלוגים ולבסוף, תכנון הסצנות וצילומן בפועל.
תהליך זה דורש זמן רב, אך אם הוא אורך ונערך היטב – התוצאה היא יצירת אומנות שיכולה לשבות את ליבם של מיליוני צופים.
לסיכום
בכתבה זו עברנו על מהו תסריט, הכרנו סוגים שונים של תסריטים ועמדנו על ההבדלים ביניהם.
- תסריט לסרטון תדמית – ממחיש את הפתרון שהעסק מציע, הייחודיות שלו ולמה כדאי לפנות אליו.
- תסריט לפרסומת – מצריך הפקה וקופירייטינג איכותי, וכולל סטוריבורד שמתאר גם את מה שרואים.
- תסריט לסטרטאפים – עוזר למשקיעים להבין את הרעיון ולמה הוא מהווה הזדמנות להשקעה נבונה בצורה קלה ומושכת.
- תסריט עלילה – משמש להפקת סרטים, סדרות, ומחזות, ומהווה תהליך ארוך טווח שסופו ביצירה יחידה במינה.
חברת Eden Ink מתמחה בכתיבה של תסריטים בלתי נשכחים, קולחים ויצירתיים שמעוררים רגש. צרו קשר לפרטים נוספים.